HTML

miskolcszerintem

Miskolc egy nagyon jó város lehetne. Olyan, amelynek messze földről a csodájára járnak. Kincse van, rengeteg. Még van. Közélet, gasztro, mozi, szabadidő, kultúra - Miskolcon, nem csak Miskolcról

Friss topikok

Miénk e föld…

2011.11.01. 12:18 standalone

 …erdő, mező…

Emlékeznek arra a jelentre a Csapd le, Csacsi!-ból, amikor Eperjes a reményvesztett munkásőr szerepében egy hintában suttogja-dúdolja a fenti sort? Lyukóban egész generációk érezhetik hasonlóan magukat. Hogy tudniillik hintába tette őket a nagybetűs demokrácia. A bánya bezárt. Lassan egy évtizede. Munka nincs, nem lett helyette. A takaros hétvégi telkek lent a völgyben, a virágzó kiskertekkel mára eltűntek. Helyettük kosz, romok és reménytelenség. Emlékszem, kamaszként ott ültem a domboldalon, a telkünkön egy vén cseresznyefa alatt, és bámultam, milyen káprázatosan zöld minden. A szemközti domb hátára szőlő kúszott fel, veteményesek, virágoskertek szaladtak rendezett egymásutánban. A szomszédban az öreg éppen kapált, aztán meg a kerítést javítgatta. Akkor még nem volt rá igazi szükség. Akkor még nem.

…kalásza, virága nékünk terem…

A táblát valaki fekete festékkel fújta össze. A Lyukó helyett most az áll rajta: gettó. Nem túlzás ez. És nem is hazugság. A hétvégi házakat sok helyen széthordták. Ha fából voltak, eltüzelték, ha kőből, akkor gyakran csak szórakozásból rombolták le őket. Ami vasból volt, nem úszhatta meg: gyors és alapos kezek bontották ki az ablakokat, ajtókat, rácsokat és korlátokat. Pár ezer forintot kaphattak értük. A veteményeseket felverte a gaz. Nincs már, aki gondozza őket. Akik régen még kertészkedtek ráuntak, hogy ők vetnek, de más arat. Sok ház most üresen áll. Nem mernek kimenni a gazdáik. Ki tudja, talán nem csak a beköltöző hordák ökleitől félnek, hanem attól is, milyen állapotban van az, amiért ők annyi időn át annyit dolgoztak. Persze vannak, akiknek nem adatik meg a távolmaradás luxusa. Van, aki ide kényszerült. Mert bezárt a gyár, elvitte a válás a panelt. - Mit nézeget maga itten – rivall rám a harmincas évei vége felé járó férfi. Gyanakodva méreget, aztán tempósan felém indul. Elmondom neki, mit láttam és hallottam a környéken. – Az nem igaz, hogy itt ennyire rossz a közbiztonság – mondja Gábor és csóválja a fejét. Itt a főút mellett nincsen semmi balhé. Mi itt igyekszünk, rendben tartjuk a házat, a kertet. Amit tudunk, iparkodunk. Ott beljebb azért vannak olyanok is, akik, hát tudja… Ott fent a hegyen. Azokkal azért vigyázni kell.

…pajtás, daloljunk…

Lyukóban a régiek között egyre kevesebb a dalos kedvű ember. A legtöbben a régiek közül keserűek, vagy félnek. Félnek az újaktól. - Pár éve kezdtek el jönni ezek – mondja Aranka és beljebb tessékel a kis házba. A szék mögül két-hároméves forma cigánylány figyel. Széles mosolyra húzódik a szája, gurgulázva szalad végig a szobán a kacagása. - Mink is félnünk, hogyne félnénk! Nem ismernek azok se istent, se embert! – panaszkodik Aranka azokra a romákra, akik nemrég települtek be zömében észak-borsodi falvakból. - Nem vettek azok meg semmit! Csak jöttek, azt’ beleültek a házba! Nem kérdezték azok, hogy kell-e az valakinek, vagy hol van a gazdája. Beleültek, azt’ kész! – tromfol a komaasszony és sorolja, honnan mit loptak el, mikor milyen verekedés volt a környéken.  – Félünk, na. Pedig mink is cigányok vagyunk! – veszi át újra a szót Aranka. – Mink járassuk a gyereket iskolába, Miskolcra. Mosunk, hogy tisztán menjen. De hát, ami sár itt van, mire kiér a megállóba már tiszta kosz. Ott meg mit mondanak? Nem fürdik, nem mosnak, cigányok. Pedig mi nem olyanok vagyunk, mint ezek – mondja az asszony, és megint az új beköltözőkre gondol. – Ezek bejöttek Ózdról, meg Szalonnáról, meg az isten tudja, honnan. Vannak itt még Ukrajnából, meg Romániából is. Ezek miatt ítélnek el bennünket is.

…s az ének szálljon, völgyön és hegyen…

Pedig próbálkozott itt már mindenki, mindennel. Még településőrséget is állítottak fel javarészt romákból a vajdával közösen. Van, aki szerint az jó volt, mert azoktól a cigányoktól féltek ezek a cigányok. Van aki szerint viszont azok is loptak. Most már nincs településőrség. Megszüntették. A rendőrök azt mondják, rendszeresen járőröznek, meg tartanak mindenféle ellenőrző  akciókat is. Lett konténerrendelő, benne orvosi ellátás, vannak védőnők, meg missziósház külföldi nővérekkel. Csak egyvalami nincs még mindig. Biztonság, ahogyan azt a régiek szeretnék. Arra úgy tűnik, még várni kell. Ki tudja, talán örökre.

Szólj hozzá!

Címkék: roma cigány miskolc lyukóvölgy lyukó lyukóbánya

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcszerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr63344621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása